Kategorie wiedzy
Związki należące do wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych (WNNKT); nie są wytwarzane przez organizm człowieka dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych organizmu, m.in.: chronią serce, wspomagają układ odpornościowy i ner...
Związki należące do wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych (WNNKT); nie są wytwarzane przez organizm człowieka dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 6 należą: kwas linolowy, kwas gamma-linolenowy (GLA), kwas arachidonowy...
Materiał energetyczny i zapasowy organizmu. Kwasy tłuszczowe przechowywane są w postaci związanej w tkance tłuszczowej, mają znaczną przewagę nad węglowodanami ze względu na większą wydajność energetyczną. Ponadto kwasy tłuszczowe stanowią nośnik wielu witamin w tym A, D, E i K ora...
Jest to enzym biorący udział w trawieniu laktozy (cukru występującego w mleku i jego przetworach). Laktoza w wyniku działania tego enzymu jest przekształcana do formy cukrów prostych (glukozy i galaktozy), które są wykorzystywane jako źródło energii. Zaburzenia w działaniu, bądź wydzi...
Jest to hormon wytwarzany przez biała tkankę tłuszczową (podskórną). Oddziałuje na część mózgu zwaną podwzgórzem zmniejszając tym samym apetyt . Zaburzenia wytwarzania tego hormonu, bądź jego oddziaływania na podwzgórze nazywane leptyno-opornością związane jest często ze wzrost...
Copyright © 2024 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL