Wiedza



Jest to wpływ genów i czynników sterujących genami na rozwinięcie się danej cechy, właściwości organizmu. Przykładem może być predyspozycja do otyłości – geny wpływają na większe skłonności do gromadzenia tkanki tłuszczowej....

Czytaj więcej

Prekursor witaminy, związek, który ulega przekształceniu w odpowiednią witaminę. Nie zawsze przyjmujemy wraz z pożywieniem „gotową” witaminę. Dopiero określone przemiany tej prowitaminy, zachodzące w naszym organizmie, generują powstanie określonej witaminy. Prowitaminę możemy por...

Czytaj więcej

Rodzaj białek wytwarzanych przez komórki układu odpornościowego (limfocyty B). Przeciwciała biorą udział w swoistej odpowiedzi immunologicznej, czyli skierowanej przeciwko konkretnemu patogenowi np. bakterii. Przeciwciało rozpoznaje ten patogen i go oblepia jednocześnie mobilizując układ ...

Czytaj więcej

Wrodzona wada układu nerwowego (cewy nerwowej) związana z zaburzeniami wykształcania się kręgosłupa i kości czaszki w okresie 4 tygodnia życia płodowego. Taki stan rzeczy powoduje powstawanie ubytków w kościach kręgoslupa i kosciach czaszki. Błony (opony móżgowo rdzeniowe) otaczające...

Czytaj więcej

Nazywana również wchłanianiem jest procesem przenikania substancji przez powierzchnie np. przenikanie składników odżywczych przez ścianę jelita cienkiego. Należy podkreślić, że resorpcja dotyczy także przedostawania się substancji przez błony biologiczne organizmu w tym błony komórk...

Czytaj więcej

Wyświetlone 66-70 z 81 rekordów.