Wiedza



Marker genetyczny w genie FCER1A ma wpływ na zaprogramowany genetycznie poziom przeciwciał IgE w organizmie. To one w głównej mierze odpowiedzialne są za rozwój alergii. Alergia to nadwrażliwość układu odpornościowego organizmu polegająca na niewłaściwej odpowiedzi na czynniki na...

Czytaj więcej

Fruktozę znajdziemy nie tylko w owocach, warzywach, czy miodzie. Obecnie jest ona szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym, do dosładzania wszelkich przetworów, produktów mlecznych, a nawet płatków śniadaniowych oraz wędlin. Najczęściej występuje pod postacią syropu glukozowo-fruk...

Czytaj więcej

Witamina A (zwana witaminą młodości) działa na skórę jak krem przeciwsłoneczny. Chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UVB, zapobiegając obumieraniu i uszkodzeniom DNA komórek skóry. Ponadto witamina A pobudza produkcję glikozoaminoglikanu (polisacharyd, wielocukier), odpowied...

Czytaj więcej

Laktoza jest głównym składnikiem mleka, znajdziecie ją m.in. w jogurtach, maślance, kefirze oraz serach i lodach. Aby mogła zostać przyswojona przez nasz organizm musi zostać poddana rozkładowi w procesie trawienia. Głównym enzymem odpowiadającym za ten proces jest enzym laktaza, który ...

Czytaj więcej

O kwasie foliowym (witaminie B9) mówi się najczęściej w kontekście diety kobiet spodziewających się dziecka. Faktem jest natomiast, że ma on duże znaczenie dla organizmu każdego dorosłego człowieka. Witamina B9 należy do witamin egzogennych, co oznacza że ludzki organizm nie jest w sta...

Czytaj więcej

Wyświetlone 126-130 z 168 rekordów.