Kategorie wiedzy
Aminokwasy to „cegiełki” z których zbudowane są m.in. białka, wchodzące w skład naszego organizmu jak również te, które przyjmujemy wraz z pożywieniem. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w organizmie człowieka, tzw. aminokwasy endogenne, podczas gdy inne, nie wytwarzane w organizmie ...
Jest to proces wiązania atomów, cząsteczek lub jonów na powierzchni jakiejś struktury lub substancji. Proces adsorpcji pozwala na lokalne zmiany stężenia wymuszając obieg substancji np. jonów w organizmie....
Enzym biorący udział w procesie przekształcania fruktozy umożliwiający dalsze przemiany tego cukru w organizmie ludzkim. Obniżenie aktywności tego enzymu lub jego brak może wywołać nietolerancję fruktozy określaną mianem dziedzicznej. Wiążę się to z niemożnością przekształcenia ...
Alergia pokarmowa to alergiczna nadwrażliwość pokarmowa, której podłożem jest nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego (odpornościowego) na spożyty pokarm w ilości tolerowanej przez osoby zdrowe.Alergie pokarmowe dzieli się na IgE-zależne (natychmiastowe), które zwykle występują...
Białko będące składnikiem mięśni szkieletowych. Alfa-aktynina związana jest z zdolnością włókien mięśniowych do szybkiego kurczenia się. Większy udział tego białka w mięśniu zwiększa siłę i dynamikę skurczu, ale zmniejsza wytrzymałość na długotrwały wysiłek. Struktura po...
Copyright © 2024 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL