Wiedza1



Dostępność biologiczna, to szybkość i stopień w jakim spożyty składnik (np. witamina, składniki odżywcze, leki) może być wchłonięty i przyswojony (wykorzystany) przez nasz organizm. Organizm człowieka nie zawsze w pełni wykorzystuje składniki odżywcze, które dostarczamy mu wraz z ...

Czytaj więcej

Jest to białko będące wskaźnikiem rozwiniętego stanu zapalnego, zakażenia lub uszkodzenia i tkanek. Wytwarzane jest w wątrobie i tkance tłuszczowej i wydzielane do krwi. Swoim działaniem pobudza układ odpornościowy do działania. Podwyższony poziom Białka C-reaktywnego występuje w zaka...

Czytaj więcej

Wrodzona układu nerwowego (cewy nerwowej) związana ze szczątkowym lub całkowitym brakiem rozwoju mózgu. Bezmózgowie jest wadą letalną. Ujawnia się między 2, a 3 tygodniem ciąży. Dokładne przyczyny występowania bezmózgowia są nieznane, jednakże przypuszcza się, że odgrywają tutaj ...

Czytaj więcej

Pomarańczowożółty barwnik występujący w roślinach; związek zaliczany do grupy tzw. karotenoidów, czyli substancji występujących głównie w owocach i warzywach. Jest prowitaminą tzn. organizm wytwarza z niego witaminę A. Beta-karoten wzmacnia system odpornościowy (uczestniczy w ochroni...

Czytaj więcej

Związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek, spowodowanych działaniem wolnych rodników, chronią przed przedwczesnym starzeniem czy rozwojem chorób. Są swego rodzaju pogotowiem ratunkowym. Neutralizują (unieszkodliwiają) wolne rodniki poprzez przyłączenie do nich brakującego elektro...

Czytaj więcej

Wyświetlone 101-105 z 157 rekordów.