Wiedza1



Zapisana u większości organizmów w postaci DNA. Stanowi sumę informacji dotyczącą wszystkich cech definiowanych przez geny danego organizmu. Jest ona unikalna dla każdego organizmu i może posłużyć do jego identyfikacji....

Czytaj więcej

Jest to wskaźnik informujący nas jak dany produkt spożywczy wpłynie na poziom glukozy w naszej krwi. Indeks glikemiczny dotyczy jedynie produktów zawierających węglowodany. Im wyższy indeks glikemiczny produktu tym wyższy wzrost poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu oraz szybszy jego s...

Czytaj więcej

Hormony to bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje chemiczne. Ich głównym zadaniem jest koordynacja i regulacja procesów zachodzących w organizmie. Pod względem chemicznym w większości są białkami, peptydami lub pochodnymi aminokwasów. W organizmie wydzielane s...

Czytaj więcej

„Szkodliwy” aminokwas siarkowy. Powstaje we wszystkich komórkach człowieka a jej źródłem jest metionina, której organizm nie jest w stanie syntetyzować, dlatego dostarczana jest wraz z pożywieniem. Największe ilości homocysteiny wytwarzane są w wyniku trawienia białek pochodzenia zwi...

Czytaj więcej

Stan niedoboru wapnia w organizmie. Może objawiać się nadmiernymi skurczami mięśni, skurczami powiek i demineralizacją kości, skutkującą większą podatnością na ich złamania....

Czytaj więcej

Wyświetlone 76-80 z 157 rekordów.