Kategorie wiedzy
26 paź 2016
Laktoza jest głównym składnikiem mleka, znajdziecie ją m.in. w jogurtach, maślance, kefirze oraz serach i lodach. Aby mogła zostać przyswojona przez nasz organizm musi zostać poddana rozkładowi w procesie trawienia. Głównym enzymem odpowiadającym za ten proces jest enzym laktaza, który umożliwia trawienie niemowlakom pokarmu matki. We wczesnym wieku laktaza jest aktywna u wszystkich ludzi, wraz z wiekiem zaś poziom aktywności tego enzymu może się obniżać prowadząc do rozwoju nietolerancji laktozy. Znaczna część światowej populacji wykazuje tę skłonność. Za powstawanie mechanizmu nietolerancji laktozy w znacznej mierze odpowiada gen MCM6. Posiadanie niekorzystnego wariantu tego genu znacznie redukuje aktywność laktazy. Nietolerancja laktozy utrudnia życie około 70-80% Europejczyków z rejonów północnych oraz 5-10% z rejonów południowych. W Polsce cierpi na nią co czwarta osoba.
Objawami nietolerancji laktozy mogą być:
Nasilenie objawów zależy od ilości i postaci pokarmu zawierającego laktozę oraz aktywności enzymu laktazy.
Aby sprawdzić, czy Ty lub Twoje dziecko jesteście narażeni na nieprzyjemne skutki nietolerancji laktozy wykonaj badania DZIECKO - http://vitagenum.pl/badania/dziecko_46
Copyright © 2025 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL