Wiedza1



Kolagen to białko strukturalne tkanki łącznej. Jest głównym składnikiem skóry, ścięgien, chrząstek stawowych, zębów i naczyń krwionośnych. Występuje powszechnie w organizmie człowieka i zwierząt, spaja komórki, dzięki czemu możliwe jest powstawanie tkanek i narządów. Kolagen zb...

Czytaj więcej

Bezwonna substancja o gorzkim smaku. Ma postać białego lub białawego proszku. Występuje naturalnie w liściach krzewu herbacianego, ostrokrzewu paragwajskiego, nasionach kawy, kakao, liany brazylijskiej paulinia gwarana, zarodnikach nasion koli i ponad 60 innych gatunkach roślin. Od wieków spo...

Czytaj więcej

Katabolizm to nazwa procesów rozkładu (degradacji, spalania) składników ciała lub składników odżywczych pochodzących z pokarmu z wytworzeniem energii swobodnej (ATP). Energia ta wykorzystywana jest m.in. do:utrzymania stałej temperatury ciała,skurczu mięśni,biosyntezy,transportu przez b...

Czytaj więcej

Aminokwas syntetyzowany w nerkach, wątrobie, mózgu z dwóch innych aminokwasów: lizyny i metioniny. Występuje przede wszystkim w mięśniach. Źródłem karnityny jest mięso baranie, wołowe i wieprzowe, ryby oraz przetwory mleczne („pij mleko będziesz wielki”). Natomiast w produktach poch...

Czytaj więcej

Hormon wykorzystywany w leczeniu cukrzycy. Jej zadaniem jest obniżenie poziomu cukru (glukozy) we krwi. Jest wytwarzana przez komórki trzustki, a następnie systematycznie wydzielana do krwi. Komórki trzustki są wyposażone w pewnego rodzaju „zegar” decydujący o jakiej porze i w jakich ilo...

Czytaj więcej

Wyświetlone 71-75 z 157 rekordów.