Kategorie wiedzy
26 paź 2016
Jest to wskaźnik informujący nas jak dany produkt spożywczy wpłynie na poziom glukozy w naszej krwi. Indeks glikemiczny dotyczy jedynie produktów zawierających węglowodany. Im wyższy indeks glikemiczny produktu tym wyższy wzrost poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu oraz szybszy jego spadek. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują mniejszy wzrost poziomu cukru, ale utrzymują ten stan przez dłuższy czas. Jest to użyteczna informacja dla cukrzyków i osób na diecie pozwalająca świadomie wpłynąć na gospodarkę cukrami naszego organizmu. Dobieranie produktów o odpowiednim indeksie glikemicznym pozwala na ograniczenie napadów głodu, spadków energii i poprawę efektów diety.
Produkty spożywcze klasyfikujemy pod względem IG na produkty:
Tabelę z wartościami IG dla określonych produktów znajdziesz tutaj: http://vitagenum.pl/wiedza/indeks-glikemiczny-tabela-produktow-spozywczych_182
Copyright © 2025 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL