Indeks glikemiczny (IG)

26 paź 2016

Jest to wskaźnik informujący nas jak dany produkt spożywczy wpłynie na poziom glukozy w naszej krwi. Indeks glikemiczny dotyczy jedynie produktów zawierających węglowodany. Im wyższy indeks glikemiczny produktu tym wyższy wzrost poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu oraz szybszy jego spadek. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują mniejszy wzrost poziomu cukru, ale utrzymują ten stan przez dłuższy czas. Jest to użyteczna informacja dla cukrzyków i osób na diecie pozwalająca świadomie wpłynąć na gospodarkę cukrami naszego organizmu. Dobieranie produktów o odpowiednim indeksie glikemicznym pozwala na ograniczenie napadów głodu, spadków energii i poprawę efektów diety.

Produkty spożywcze klasyfikujemy pod względem IG na produkty:

  • o niskim indeksie glikemicznym, wartość IG produktu poniżej 55,
  • o średnim indeksie glikemicznym, wartość IG produktu w przedziale od 55 do 70,
  • 0 wysokim indeksie glikemicznym, wartość IG produktu powyżej 70

Tabelę z wartościami IG dla określonych produktów znajdziesz tutaj: http://vitagenum.pl/wiedza/indeks-glikemiczny-tabela-produktow-spozywczych_182