. Homocysteina

Homocysteina

26 paź 2016

„Szkodliwy” aminokwas siarkowy. Powstaje we wszystkich komórkach człowieka a jej źródłem jest metionina, której organizm nie jest w stanie syntetyzować, dlatego dostarczana jest wraz z pożywieniem. Największe ilości homocysteiny wytwarzane są w wyniku trawienia białek pochodzenia zwierzęcego (białek z mleka, jaj, mięsa, ryb). Nadmierne ich spożywanie wywołuje tymczasowy wzrost ilości homocysteiny we krwi. Podwyższone stężenie tego związku we krwi określa się mianem hiperhomocysteinemii i jest uznawane za czynnik chorobotwórczy. Homocysteina ma negatywny wpływa na układ krwionośny m.in. przyczynia się do rozwoju zmian miażdżycowych, zakrzepicy żylnej, niedokrwiennej choroby serca czy udaru mózgu.

Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi sprzyja także powstawaniu chorób neurodegradacyjnych takich jak: choroba Alzheimera i Parkinsona, a także niektórych nowotworów - głownie jelita grubego. Organizm ludzki posiada systemy chroniące przed zbyt wysokim stężeniem tej substancji, jednak do ich sprawnego działania potrzebne są witaminy: B6, B12, kwas foliowy. Niedostateczna suplementacja tych witamin w codziennej diecie może prowadzić do hiperhomocysteinemii.