Wiedza



Opublikowano wyniki najdłużej trwającego, bo aż 10 lat, badania dotyczącego otyłości. W badaniu wzięło udział 2886 osób z otyłością. Wynik tego eksperymentu jest jednoznaczny, ale jednocześnie niezaskakujący. Trwała utrata masy ciała jest wynikiem odpowiednio ukształtowanych nawyk...

Czytaj więcej

Od dawna wiadomo, że smażenie potraw nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Najnowsze badania donoszą o znacznie większym negatynym wpływie potraw smażonych na wagę osób z predyspozycjami genetycznymi do otyłości. Dlatego osoby otyłe oraz z predyspozycją do otyłości...

Czytaj więcej

Najnowsze badania dają szansę na skuteczną profilaktykę przeciwko niektórym alergiom pokarmowym. Dwa niezależne zespoły naukowców i dwa potencjalnie różne odkrycia, które mogą stać się podstawą nowego postępowania przeciwko rozwojowi alergii pokarmowych.  Genetyczna predyspozyc...

Czytaj więcej

Kwasy Omega- 3 pełną ważną rolę w naszej diecie. Są surowcem energetycznym, działają przeciwzapalnie i zapewniają właściwe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Odgrywają niezwykle ważną rolę dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka, zwłaszcza podczas ostatnich 3 miesięcy ciąż...

Czytaj więcej

Serce jest najważniejszym mięśniem w całym organizmie. Największym zagrożeniem jest dla niego zawał – czyli martwica komórek serca, spowodowana niedokrwieniem. Do zawału najczęściej dochodzi poprzez zamknięcie jednego z naczyń krwionośnych. Krew nie może przez to dostarczać substan...

Czytaj więcej

Wyświetlone 161-165 z 168 rekordów.