Powiedz nie! Słodzonym, gazowanym napojom do posiłku

11 paź 2016


Codziennie słodki napój do posiłku? 

Nie wróży to dobrze dla Twojej diety. Słodzone napoje mogą zaburzać bilans energetyczny diety. Regularne spożywanie tego typu napojów może znacznie zwiększyć ryzyko otyłości i powodować trudności w odchudzaniu.

Coraz częstszym widokiem przy posiłku są wysoko-słodzone napoje gazowane. Naukowcy od dawna biją na alarm. Odsetek ludzi otyłych jest coraz większy nie tylko za sprawą złej diety, ale także wysoko-kalorycznych napojów stosowanych do posiłku. Problem ten jest szczególnie widoczny u dzieci. World Health Organisation oficjalnie zaleca redukcję cukrów prostych w diecie poniżej 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Taką ilość cukrów zawierają zaledwie dwie szklanki popularnych słodzonych napojów gazowanych.

Według niedawnych doniesień osoby mające predyspozycje genetyczne do otyłości mogą znacznie intensywnej odczuwać szkodliwy wpływ tego typu napojów na organizm. Regularne, codzienne ich spożywanie może zwiększyć ryzyko rozwinięcia się otyłości nawet 5 krotnie. U takich osób nawet okazjonalna mała puszka napoju może skutkować zrujnowaniem wysiłku włożonego w odchudzanie. Ponadto tego typu napoje mogą mieć niebagatelny wpływ na rozwój cukrzycy. Dlatego też osoby z predyspozycją do tej choroby, także powinny zastanowić się nad ograniczeniem ich spożycia.

Badanie zostało przeprowadzone na podstawie ponad 11 tysięcznej populacji mężczyzn i kobiet pochodzenia europejskiego w wieku 30-75 lat. Genetyczne ryzyko było kalkulowane na podstawie wielu genów, jednakże właściciele chociaż jednego wariantu ryzyka predysponującego do otyłości powinni bacznie zwracać uwagę na kaloryczność napojów.

Dla zachowania optymalnej diety ważne jest nie tylko to co jemy, ale także to co pijemy. Woda jest niezwykle ważnym składnikiem naszego organizmu i powinniśmy dostarczać jej ok. 2,5 l dziennie. Niestety często robimy to w niewłaściwy sposób, stosując wysoko-słodzone napoje, zaburzające bilans energetyczny diety. Osobom z predyspozycją do otyłości lub cukrzycy ograniczenie wysoko-słodzonych napojów do minimum może pomóc w łatwiejszym utrzymaniu prawidłowej wagi. Pozwoli to także na znaczne ograniczenie ryzyka otyłości oraz zwiększenie efektywności odchudzania. Dieta w dzieciństwie jest niezwykle ważna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ograniczenie cukrów prostych w diecie dziecka może znacząco zmniejszyć ryzyko nadwagi w młodym wieku i otyłości w wieku dorosłym. Dlatego warto zapytać się co nasza pociecha pije w szkole.




Bibliografia: 

1.Wang Y.C., Bleich S.N., Gortmaker S.L. Increasing Caloric Contribution From Sugar-Sweetened Beverages and 100% Fruit Juices Among US Children and Adolescents, 1988–2004. Pediatrics, 2008, 121(6): e1604 -e1614. doi: 10.1542/peds.2007-2834. 

2. Malik V.S., Schulze M.B., Hu F.B. Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. Am. J. Clin. Nutr. 2006, 84 :274 – 88. 

3.World Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. Geneva, Switzerland: World Health Organization, 2003:54 –71. 

4.Qi Q., Chu A.Y., Kang J.H., Jensen M.K., Curhan G.C., Pasquale L.R., Ridker P.M., Hunter D.J., Willett W.C., Rimm E.B., Chasman D.I., Hu F.B., Qi L. Sugar-Sweetened Beverages and Genetic Risk of Obesity. N. Engl. J. Med., 2012, 367: 1387-96. doi: 10.1056/NEJMoa1203039