Kategorie wiedzy
Potrawy smażone jeszcze mniej zdrowe dla osób z predyspozycją do otyłości
Od dawna wiadomo, że smażenie potraw nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Najnowsze badania donoszą o znacznie większym negatynym wpływie potraw smażonych na wagę osób z predyspozycjami genetycznymi do otyłości. Dlatego osoby otyłe oraz z predyspozycją do otyłości...
Jedząc orzeszki ziemne zmniejszysz ryzyko alergii pokarmowej?
Najnowsze badania dają szansę na skuteczną profilaktykę przeciwko niektórym alergiom pokarmowym. Dwa niezależne zespoły naukowców i dwa potencjalnie różne odkrycia, które mogą stać się podstawą nowego postępowania przeciwko rozwojowi alergii pokarmowych. Genetyczna predyspozyc...
Kwasy Omega- 3 pełną ważną rolę w naszej diecie. Są surowcem energetycznym, działają przeciwzapalnie i zapewniają właściwe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Odgrywają niezwykle ważną rolę dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka, zwłaszcza podczas ostatnich 3 miesięcy ciąż...
Serce jest najważniejszym mięśniem w całym organizmie. Największym zagrożeniem jest dla niego zawał – czyli martwica komórek serca, spowodowana niedokrwieniem. Do zawału najczęściej dochodzi poprzez zamknięcie jednego z naczyń krwionośnych. Krew nie może przez to dostarczać substan...
Narkolepsja jest w genach, ale wciąż nie wiemy co ją uruchamia
Narkolepsja jest chorobą, której przyczyny stanowiły do tej pory zagadkę dla naukowców i lekarzy. Ponadto obraz choroby komplikowały niejednorodne objawy, z których nie wszystkie występowały u każdego chorego. Tymczasem naukowcom ze Szwajcarii udało się przybliżyć co leży u podstaw te...
Copyright © 2018 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL