Wiedza1



Od dawna wiadomo, że smażenie potraw nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Najnowsze badania donoszą o znacznie większym negatynym wpływie potraw smażonych na wagę osób z predyspozycjami genetycznymi do otyłości. Dlatego osoby otyłe oraz z predyspozycją do otyłości...

Czytaj więcej

Najnowsze badania dają szansę na skuteczną profilaktykę przeciwko niektórym alergiom pokarmowym. Dwa niezależne zespoły naukowców i dwa potencjalnie różne odkrycia, które mogą stać się podstawą nowego postępowania przeciwko rozwojowi alergii pokarmowych.  Genetyczna predyspozyc...

Czytaj więcej

Kwasy Omega- 3 pełną ważną rolę w naszej diecie. Są surowcem energetycznym, działają przeciwzapalnie i zapewniają właściwe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Odgrywają niezwykle ważną rolę dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka, zwłaszcza podczas ostatnich 3 miesięcy ciąż...

Czytaj więcej

Serce jest najważniejszym mięśniem w całym organizmie. Największym zagrożeniem jest dla niego zawał – czyli martwica komórek serca, spowodowana niedokrwieniem. Do zawału najczęściej dochodzi poprzez zamknięcie jednego z naczyń krwionośnych. Krew nie może przez to dostarczać substan...

Czytaj więcej

Narkolepsja jest chorobą, której przyczyny stanowiły do tej pory zagadkę dla naukowców i lekarzy. Ponadto obraz choroby komplikowały niejednorodne objawy, z których nie wszystkie występowały u każdego chorego. Tymczasem naukowcom ze Szwajcarii udało się przybliżyć co leży u podstaw te...

Czytaj więcej

Wyświetlone 151-155 z 157 rekordów.