Beta-karoten

26 paź 2016

Pomarańczowożółty barwnik występujący w roślinach; związek zaliczany do grupy tzw. karotenoidów, czyli substancji występujących głównie w owocach i warzywach. Jest prowitaminą tzn. organizm wytwarza z niego witaminę A. Beta-karoten wzmacnia system odpornościowy (uczestniczy w ochronie organizmu przed drobnoustrojami, zmniejsza ryzyko infekcji), pełni funkcję antyoksydacyjną (zapobiega łączeniu się wolnych rodników z substancjami znajdującymi się w komórce), korzystnie wpływa na wzrok (zapobiega m.in. „kurzej ślepocie”). Beta-karoten chroni także przed promieniowaniem UV, utrwala opaleniznę, neutralizuje wolne rodniki, powstające podczas ekspozycji skóry na promieniowanie słoneczne. Źródłem beta-karotenu są m.in.: marchewka, papryka, szpinak,pomidor, morele, brzoskwinie, nektarynki, mango. Przedawkowanie naturalnego beta-karotenu jest w zasadzie niemożliwe. Organizm przetwarza taką jego ilość, jak jest mu niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jedynym zauważalnym efektem spożycia nadmiernych ilości beta-karotenu są żółtawe przebarwienia na skórze dłoni i stóp.