Aminokwas

26 paź 2016

Aminokwasy to „cegiełki” z których zbudowane są m.in. białka, wchodzące w skład naszego organizmu jak również te, które przyjmujemy wraz z pożywieniem. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w organizmie człowieka, tzw. aminokwasy endogenne, podczas gdy inne, nie wytwarzane w organizmie muszą być dostarczane z zewnątrz wraz z pokarmem, tzw. aminokwasy egzogenne.

Aminokwasy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzą w skład hormonów (np. insuliny, adrenaliny), płynów ustrojowych, enzymów oraz związków chemicznych (neuroprzekaźników) przenoszących w mózgu impulsy elektryczne między komórkami nerwowymi.

Uczestniczą także w regeneracji uszkodzonych komórek, mięśni, skóry, narządów wewnętrznych, włosów czy paznokci. W czasie wysiłku fizycznego dochodzi do przemiany aminokwasów w materiał budulcowy mięśni oraz energię. Proces ten zachodzi również po zakończeniu wysiłku fizycznego (okres regeneracji mięśni), gdy aminokwasy potrzebne są do budowy i odbudowy włókien mięśniowych. Z tego względu wolne aminokwasy przyjmowane są często przez osoby uprawiające sport.

Preparaty zawierające łatwo przyswajalne aminokwasy znalazły zastosowanie w leczeniu osób cierpiących na utratę masy mięśniowej, osób starszych lub unieruchomionych, a także jako odżywki dla sportowców. Deficyt aminokwasów spowodowany jest zazwyczaj niewłaściwym sposobem odżywiania się, np. jedzeniem potraw ubogich w białko pełnowartościowe, nieprawidłowo zbilansowaną dietą wegetariańską, ale może być również skutkiem choroby.

Niedobory aminokwasów można uzupełniać stosując prawidłowo zbilansowaną dietę, produkty fortyfikowane (wzbogacane) lub odżywki i suplementy diety.