Gen MTHFR a kwas foliowy

26 paź 2016

O kwasie foliowym (witaminie B9) mówi się najczęściej w kontekście diety kobiet spodziewających się dziecka. Faktem jest natomiast, że ma on duże znaczenie dla organizmu każdego dorosłego człowieka. Witamina B9 należy do witamin egzogennych, co oznacza że ludzki organizm nie jest w stanie sam jej wyprodukować i musi zostać dostarczona wraz z pożywieniem. Do źródeł kwasu foliowego zaliczane są między innymi rośliny liściaste (w szczególności szpinak, sałata), brokuły, szparagi, jajka, wątróbka (wieprzowa i cielęca), rośliny strączkowe (fasola, soja).


Gen MTHFR odpowiada za ekspresję enzymu odpowiedzialnego za prawidłowy metabolizm kwasu foliowego (witamina B9) przyjmowanego z pożywieniem. Jeżeli gen ten działa nieprawidłowo, wówczas dochodzi do upośledzenia metabolizmu kwasu foliowego. Efektem tego mogą być np.:

  • choroby układu krążenia, m.in. choroba wieńcowa, miażdżyca, nadciśnienie, niedokrwistość megaloblastyczna,
  • problemy neurologiczne, m.in. bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią, stan niepokoju, lęk, depresja, drażliwość.
  • zahamowanie wzrostu, wystąpienie stanów zapalnych błony śluzowej warg i języka, przedwczesne siwienie.

Choroby układu krążenia często towarzyszą nadwadze i otyłości, w związku z czym zastosowanie odpowiedniej dietoterapii uwzględniającej wariant genetyczny MTHFR może przynieść znaczne profity zdrowotne.