Kategorie wiedzy
26 paź 2016
Specjaliści od dawna podkreślają, że błonnik pokarmowy jest bardzo istotny w zdrowej diecie. Chociaż z drugiej strony, przecież ludzki organizm nie trawi błonnika. W takim razie w czym tkwi jego sekret?
Jak mówi polskie przysłowie „w przyrodzie nic nie ginie”, tak samo jest w przypadku błonnika pokarmowego. Błonnik trafia do jelit, gdzie zajmuje się nim nasza flora bakteryjna. Ci mali lokatorzy w przeciwieństwie do naszego organizmu potrafią go ”strawić” tworząc przy okazji dużą ilość octanu związanego z kwasami tłuszczowymi – SCFA-acetate (short chain fatty acid-acetate).
Badania donoszą, że powstały w naszym układzie pokarmowym octan gromadzi się w szczególności w podwzgórzu, które jest ośrodkiem głodu i sytości. Co ciekawe - okazało się, że ta substancja stymuluje nasz apetyt. Jak to działa Wszystko dzieje się w naszej głowie. SCFA-acetate zwiększa ponad czterokrotnie wydzielanie proopiomelanokortyny (substancji informującej nasz organizm, że jesteśmy najedzeni) i hamuje uwalnianie pewnych grup białek w tym AgRP (agouti-related peptide) stymulujących uczucie głodu. Wszystko to powoduje, że rzadziej czujemy się głodni i nasycamy się mniejszą ilością pokarmu.
Wynik takiego działania jest prosty do przewidzenia - utrata zbędnych kilogramów. Powrót do Paleolitu Ludzka dieta w czasach Paleolitu dostarczała, aż 100 g błonnika dziennie, podczas gdy typowa współczesna dieta zawiera go zaledwie 10 do 20 g na dzień. Może czas na powrót do korzeni? Wiele badań naukowych dowodzi, że błonnik może być dodatkiem pokarmowym, pomagającym skutecznie regulować masę ciała. Współczesny człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi do 40 g błonnika dziennie. Jednakże dużo współczesnych produktów jest bardzo ubogich w błonnik. Walka o błonnik Może się okazać, że w codziennym pośpiechu nie będziemy w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości tego składnika.
Pamiętajcie - zawsze zostaje nam inulina! Inulina jest prebiotykiem stymulującym wzrost jelitowej flory bakteryjnej i może służyć jako dodatkowe źródło błonnika pokarmowego. Teraz nie pozostaje Wam nic innego jak włączyć do swojej codziennej diety większą ilość produktów zawierających błonnik: warzyw, owoców, produktów wielozbożowych oraz inuliny jako dodatku do posiłków.
Bibliografia:
1.Frost G., Sleeth M.L., Sahuri-Arisoylu M., Lizarbe B., Cerdan S., et. al. The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism.Nature Communications, 2014, 5,:3611.
Copyright © 2025 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL