Dieta śródziemnomorska wskazana dla kobiet z zespołem metabolicznym

26 paź 2016


Z przeprowadzonych na 35 kobietach badań wynika, że dieta śródziemnomorska o niskim indeksie glikemicznym zwiększa poziom karotenoidów tj. β-karoten i luteina w osoczu krwi i zmniejsza utlenianie LDL oraz likopenu u kobiet z zespołem metabolicznym.

W badaniu wzięło udział trzydzieści pięć kobiet z zespołem metabolicznym i wysokim poziomem cholesterolu LDL w osoczu (≥ 100 mg/dl), które przez 12 tygodni były poddane diecie śródziemnomorskiej o niskim indeksie glikemicznym. Piętnaście losowo wybranych uczestniczek przebywało tylko na tej diecie, zaś dieta pozostałych dwudziestu została wzbogacona o żywność medyczną zawierającą białko sojowe i sterole roślinne. Po zakończeniu okresu przebywania na diecie i dwunastogodzinnym poście od każdej kobiety pobrano krew. W plazmie określono stężenie karotenoidów, podfrakcji lipoprotein i utlenionego LDL. Niezależnie od diety, w osoczu wszystkich kobiet stwierdzono znaczny wzrost stężenia luteiny i β-karotenu zaś spadek poziomu likopenu po 12 tygodniach leczenia. Zawartość cholesterolu LDL zmniejszyła się z 138±35 do 114±33 mg/dl. 

Ponadto, zaobserwowano spadek stężenia podfrakcji powodujących miażdżycę. W obu grupach poziom utlenionego LDL zmniejszył się o 12%. Zmiany te były skorelowane ze zwiększonym stężeniem luteiny. Uzyskane wyniki wskazują, że kobiety przestrzegały reżimu dietetycznego i spożywały więcej owoców i warzyw. Zmniejszona konsumpcja żywności o wysokim indeksie glikemicznym, często spożywanej z sosem pomidorowym bogatym w likopen, tj. makarony czy pizza, może być przyczyną obniżenia poziomu tego karotenoidu w surowicy po 12 tygodniach. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono również, że stężenie luteiny w osoczu może ochraniać przed stresem oksydacyjnym poprzez zmniejszenie stężenia utlenionego LDL.

Wydaje się, że spożywanie diety śródziemnomorskiej o wyrównanym, niskim indeksie glikemicznym może mieć duże znaczenie w profilaktyce zespołu metabolicznego, jak również w przeciwdziałaniu jego rozwojowi. Zespół metaboliczny zwiększa ryzyko wystąpienia m.in. cukrzycy, insulinooporności, miażdżycy. Dlatego też, dietą śródziemnomorską o niskim indeksie glikemicznym powinny zainteresować się szczególnie osoby posiadające niekorzystny genotyp, predysponujący do rowoju otyłości, cukrzycy typu 2 i insulinooporności.



Bibliografia:

1. Barona J., Jones J.J., Kopec R.E., Comperatore M., Andersen C., Schwartz S.J., Lerman R.H., Fernandez M.L. (2012) A Mediterranean-style low-glycemic-load diet increases plasma carotenoids and decreases LDL oxidation in women with metabolic syndrome. Journal of Nutritional Biochemistry 23, 609-615.