. Co nas skłania do podjadania?

Co nas skłania do podjadania?

26 paź 2016


Masz ochotę na przekąskę? Ciężko Ci się powstrzymać od kolejnego chipsa, czy też kawałka czekolady? 

Naukowcy poszukują odpowiedzi na pytanie dlaczego podjadamy i przejadamy się. Według najnowszych badań wszystko zaczyna się już w latach młodości. 


Dzień bez smakołyków dniem straconym ... 

Dziecięca skłonność do niezdrowych smakołyków znajduje ujście najczęściej w szkolnym sklepiku. Batony, czekolada, cukierki - większość latorośli nawet nie wyobraża sobie dnia bez tych przekąsek. 

Jednakże niektóre dzieci wykazują tendencje do częstszego sięgania po słodkości od innych. Odpowiada za to neuro-transmiter Dopamina

Dopamina jest głównym czynnikiem regulującym naszą reakcję na smaczne jedzenie. Zaburzone działanie tego neuro-transmitera może wywołać u nas podjadanie, rujnując zdrową dietę. 

Warto zwrócić uwagę na to jak żywi się Wasze dziecko poza domem. Nawyki żywieniowe nabyte za młodu mogą rzutować na życie dorosłe. Podjadanie i otyłość związana ze złym żywieniem mogą być konsekwencją niedbałości o zwyczaje żywieniowe w dzieciństwie. 


Skąd braki dopaminy? 

Gen DRD4 związany jest receptorem dopaminy. Zmiany w obrębie tego genu mogą prowadzić do słabszej reakcji naszego mózgu na ten neuro-transmiter. Takie zmiany wywołuje wariant 7R. 

Dzieci posiadające wariant 7R mają większą skłonność do podjadania - robią to częściej. Ponadto wybierają przekąski tłustsze i bardziej kaloryczne. Takie zachowanie odciska się też na normalnej diecie. Skutkuje to spożywaniem znacznie mniejszej ilości warzyw, jaj, orzechów i pełno-ziarnistego chleba, które są źródłem niezwykle ważnych dla ich rozwoju witamin i minerałów. 

Dodatkowo osoby posiadające ten wariant genu DRD4 mają częstsze napady głodu, które zaburzają regularny rytm posiłków. Wasze problemy z waga mogą wynikać zarówno z pewnych predyspozycji genetycznych jak i złych przyzwyczajeń żywieniowych. 

Wprowadzenie w domu zdrowej diety, regularnych posiłków i rezygnacja z kalorycznych smakołyków mogą Wam nie tylko pomóc w odchudzaniu, ale także uczyć wasze dzieci dobrych wzorców żywieniowych. 




Bibliografia: 

1. Artykuł “Gene puts the comfort in comfort foods for adults and kids alike” opublikowany na portal Gen News http://www.genengnews.com/gen-news-highlights/gene-puts-the-comfort-in-comfort-foods-for-adults-and-kids-alike/81249177/ 2. Patrícia Pelufo Silveira, André Krumel Portella, James L. Kennedy, Hélène Gaudreaua, Caroline Davis, Meir Steiner, Claudio N. Soares, Stephen G. Matthews, Marla B. Sokolowski, Laurette Dubé, Eric B. Loucks, Jill Hamilton, Michael J. Meaney, Robert D. Levitanb.Association between the seven-repeat allele of the dopamine-4 receptor gene (DRD4) and spontaneous food intake in pre-school children. Appetite, 2014, 73: 15–22.