Kategorie wiedzy
11 paź 2016
Alergia pokarmowa to alergiczna nadwrażliwość pokarmowa, której podłożem jest nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego (odpornościowego) na spożyty pokarm w ilości tolerowanej przez osoby zdrowe.
Alergie pokarmowe dzieli się na IgE-zależne (natychmiastowe), które zwykle występują w krótkim odstępie od spożycia pokarmu i reakcjie IgE-niezależne.
Diagnostyka alergii pokarmowej na podstawie jedynie objawów może być utrudniona. Wynika to z braku charakterystycznych dla alergii objawów. Alergia pokarmowa może objawiać się:
1. w obrębie skóry:
2. ze strony układu oddechowego:
3. jako reakcje neurologiczne:
4. ze strony układu pokarmowego:
5. jako reakcje uogólnione:
Najczęściej uczulającymi pokarmami jest: mleko, jaja, ryby, skorupiaki, mięczaki, orzechy, soja, zboża zawierające gluten, seler, gorczyca, nasiona sezamu i wszystkie produkty wytworzone na bazie tych surowców.
Podstawowym postępowaniem w leczeniu alergii pokarmowej jest stosowanie diety eliminacyjnej, polegającej na całkowitym usunięciu z posiłków substancji uczulających (alergennych).
Copyright © 2024 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL