Alergia pokarmowa

11 paź 2016

Alergia pokarmowa to alergiczna nadwrażliwość pokarmowa, której podłożem jest nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego (odpornościowego) na spożyty pokarm w ilości tolerowanej przez osoby zdrowe.

Alergie pokarmowe dzieli się na IgE-zależne (natychmiastowe), które zwykle występują w krótkim odstępie od spożycia pokarmu i reakcjie IgE-niezależne.

Diagnostyka alergii pokarmowej na podstawie jedynie objawów może być utrudniona. Wynika to z braku charakterystycznych dla alergii objawów. Alergia pokarmowa może objawiać się:

1. w obrębie skóry:

  • pokrzywka,
  • wyprysk atopowy,
  • obrzęk naczyń,
  • suchość skóry.

2. ze strony układu oddechowego:

  • astma,
  • nieżyt nosa,
  • obrzęk krtani,
  • zapalenie uszu,
  • nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych.

3. jako reakcje neurologiczne:

  • rozdrażnienie,
  • nadmierna ruchliwość.

4. ze strony układu pokarmowego:

  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • brak apetytu,
  • wymioty.

5. jako reakcje uogólnione:

  • reakcja anafilaktyczna, mogąca stanowić poważne zagrożenie życia.



Najczęściej uczulającymi pokarmami jest: mleko, jaja, ryby, skorupiaki, mięczaki, orzechy, soja, zboża zawierające gluten, seler, gorczyca, nasiona sezamu i wszystkie produkty wytworzone na bazie tych surowców.

Podstawowym postępowaniem w leczeniu alergii pokarmowej jest stosowanie diety eliminacyjnej, polegającej na całkowitym usunięciu z posiłków substancji uczulających (alergennych).