Kategorie wiedzy
11 paź 2016
Kwasy Omega- 3 pełną ważną rolę w naszej diecie. Są surowcem energetycznym, działają przeciwzapalnie i zapewniają właściwe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Odgrywają niezwykle ważną rolę dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka, zwłaszcza podczas ostatnich 3 miesięcy ciąży. Niedobory Omega-3 podczas ciąży i na wczesnym etapie życia dziecka mogą prowadzić do zaburzeń w rozwoju mózgu i narządu wzroku. Niedobory u ludzi dorosłych mogą skutkować wieloma problemami z układem nerwowym ,w tym zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych takich jak Parkinson, czy stwardnienie rozsiane. Z czym to się je Zachęcamy do wzbogacenia swojej diety w produkty bogate w kwasy Omega-3, zwłaszcza przyszłe (będące w ciąży) i obecne mamy ( karmiące piersią) oraz dzieci. Wyróżniamy trzy rodzaje kwasów Omega-3:
Kwasy DHA oraz EPA są częściowo syntezowane w naszym organizmie z kwasów ALA. Jednakże jest to niewystarczająca ilość dla naszego organizmu. Dziennie powinniśmy dostarczać naszym organizmom ok. 2,5g kwasów Omega- 3,w tym 500 mg DHA. Taką ilość DHA znajdziemy np. w 60 g łososia. Zalecenia odnośnie diety i suplementacji różnią się w zależności od naszych zwyczajów żywieniowych.
Dużą ilość kwasów Omega-3 znajdziecie w rybach (halibut, śledź, łosoś, sardynki), krewetkach, jajkach, nasionach i oleju z lnu, orzechach włoskich, brukselce, kalafiorze, tofu, brokułach, sałacie rzymskiej, szpinaku, malinach, oraz truskawkach. Ponadto warto zadbać o prawidłowy przebieg syntezy kwasów DHA oraz EPA dostarczając naszemu organizmowi odpowiednie ilości witaminy B3, B6 iC oraz cynku i magnezu.
Kwasy Omega-3 są podatne na degradację ze strony wolnych rodników. Dlatego, aby zachować maksymalną wartość odżywczą produktów bogatych w Omega-3 należy je odpowiednio przechowywać i przetwarzać.
Utrata kwasów Omega-3 w produktach może być spowodowana ekspozycją na światło, tlen lub ciepło. Zaleca się przechowywanie tego typu produktów w szczelnym pojemniku w lodówce,w postaci jak najmniej przetworzonej. Przykładowo,nasiona lnu powinno kupować się w postaci całych ziaren i mielić tuż przed spożyciem.
Copyright © 2025 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL