. Wolny rodnik

Wolny rodnik

26 paź 2016

Atom lub cząsteczka tlenu, który ma jeden elektron bez pary, wolny (stąd nazwa wolny rodnik). W każdej godzinie, minucie, sekundzie organizm wytwarza wolne rodniki podczas normalnego, prawidłowego funkcjonowania. Wolne rodniki wykorzystywane są w innych procesach zachodzących w organizmie. Problem polega na tym, że bardzo często powstaje ich więcej niż organizm potrzebuje. Powstawaniu wolnych rodników sprzyja również palenie papierosów, oddychanie powietrzem zanieczyszczonym spalinami, intensywne opalanie, nadużywanie alkoholu, zażywanie dużej ilości leków, stres, przemęczenie, wysoko przetworzona żywność, pryskane i nawożone sztucznie owoce i warzywa, produkty zawierające barwniki, konserwanty jadanie potraw z grilla i produktów wędzonych.Nadmiar wolnych rodników, który nie został wykorzystany, jest neutralizowany (unieszkodliwiany) przez obecne w naszym organizmie antyoksydanty. Jeżeli w naszym organizmie brakuje antyoksydantów wówczas dochodzi do uszkodzenia komórek, a w konsekwencji rozwoju chorób, zmian nowotworowych i szybkiego starzenia się organizmu. Wolny rodnik dąży do tego, aby oddać samotny elektron lub pobrać brakujący z innych atomów (cząsteczek). Gdy mu się to uda, sam odzyskuje stabilność aczkolwiek uszkadza inne komórki. Wolne rodniki powstają w procesach zachodzących wewnątrz organizmu jak również poza organizmem.

Wolne rodniki są bardzo aktywne, przemieszczają się po całym organizmie i niczym pociski uszkadzają wszystko, co napotkają po drodze: ściany komórek, białka, tłuszcze, geny, a w konsekwencji rujnują nam zdrowie. Niszczą m.in. włókna kolagenowe (wiotczenie skóry i powstawanie zmarszczek), mogą przyspieszać procesy miażdżycowe. Rozprzestrzenianie się wolnych rodników odbywa się na zasadzie zabawy w berka. Gdy wolny rodnik napotyka dany atom czy cząsteczkę zabiera lub oddaje jej elektron, a następnie ona staje się wolnym rodnikiem (berkiem) itd. Gdy w naszym organizmie jest dużo wolnych rodników, jesteśmy bardziej zagrożeni rozwojem poważnych schorzeń, m.in. nowotworów, chorób Parkinsona i Alzheimera, miażdżycy, zaćmy, łuszczycy, wrzodów żołądka.

Wolne rodniki odgrywają także pozytywną rolę w naszym organizmie. Uczestniczą m.in. w usuwaniu substancji toksycznych z organizmu, procesach zapalnych – istotnych w zwalczaniu choroby, wytwarzaniu hormonów i enzymów, wspomagają układ odpornościowy w walce z bakteriami czy wirusami.