Enzym

26 paź 2016

Enzymy są dużymi, w większości białkowymi cząsteczkami ułatwiającymi zachodzenie reakcji chemicznych w organizmach żywych. Ich działanie polega na obniżeniu energii potrzebnej do przebiegu reakcji.

Enzymy działają niczym silniki samochodowe nowej generacji pozwalając na przejechanie większego dystansu i lepsze osiągi przy zużyciu mniejszej ilości energii (paliwa).

Charakteryzuje je wysoka specyficzność odnośnie substancji z którą wchodzą w reakcję. Konkretny enzym bierze udział w określonej reakcji np. enzym ułatwiający trawienie cukrów nie ułatwia trawienia białek i na odwrót. Substancja z, którą wchodzą w reakcję i sam enzym muszą być odpowiednio dopasowane do siebie. Czasem, uogólniając, mówi się, że pasują do siebie jak klucz do zamka.

Reakcje z udziałem enzymów zachodzą często miliony razy szybciej niż bez ich udziału. Enzymy są na tyle ważne, że bez nich nie bylibyśmy w stanie trawić i pozyskiwać energii z pokarmu.