. Biodostępność

Biodostępność

26 paź 2016

Dostępność biologiczna, to szybkość i stopień w jakim spożyty składnik (np. witamina, składniki odżywcze, leki) może być wchłonięty i przyswojony (wykorzystany) przez nasz organizm. Organizm człowieka nie zawsze w pełni wykorzystuje składniki odżywcze, które dostarczamy mu wraz z pożywieniem czy w postaci suplementów diety. Na biodostępność składników odżywczych wpływają: czynniki żywieniowe (związane ze składem i właściwościami spożywanych produktów, czyli np. obecnością w określonych produktach substancji ułatwiających lub utrudniających trawienie czy wchłanianie) oraz czynniki fizjologiczne (praca przewodu pokarmowego, nerek, stan odżywienia organizmu danym składnikiem, wiek, płeć, stan zdrowia, styl życia (aktywność fizyczna, stres, palenie papierosów i in.). Z kolei na biodostępność witamin wpływa obecność związków powodujących rozkład witamin lub blokujących ich działanie.