Antyoksydanty

26 paź 2016

Związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek, spowodowanych działaniem wolnych rodników, chronią przed przedwczesnym starzeniem czy rozwojem chorób. Są swego rodzaju pogotowiem ratunkowym. Neutralizują (unieszkodliwiają) wolne rodniki poprzez przyłączenie do nich brakującego elektronu. Wolny rodnik w zetknięciu z cząsteczką przeciwutleniacza otrzymuje od niej brakujący elektron i jest neutralizowany. Cząsteczka przeciwutleniacza także staje się neutralna i zostaje wydalona z organizmu. Zatem przeciwutleniacze chronią zdrowe komórki przed uszkodzeniami. Antyoksydanty są dostarczane organizmowi głównie z pożywieniem. Jednak pewną ich część organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa (np. czarne porzeczki,pomarańcze, pomidory, brokuły, szpinak, marchew,dynia),tłuszcze roślinne, mleko i przetwory mleczne dostarczające witaminę A, nasiona roślin strączkowych bogate w cynk oraz orzechy bogate w selen. Antyoksydanty w większych ilościach znajdują się w surowych produktach w porównaniu do gotowanych, duszonych czy pieczonych. Nadmiar wolnych rodników w organizmie może przyczynić się do rozwoju chorób takich jak: astma, powikłania przy chorobie cukrzycowej, miażdżyca, nowotwory. Dlatego należy stale dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości antyoksydantów wraz z pożywieniem w celu zapewnienia mu właściwej ochrony.