Indeks Glikemiczny - tabela produktów spożywczych

26 paź 2016

Węglowodany, które spożywamy wraz z pokarmem, są wchłaniane do krwioobiegu z różną szybkością. Tempo w jakim są one przyswajane przez nasz organizm zależy od wielu czynników między innymi od:

- ich budowy

- obecności białek, tłuszczy oraz błonnika w jedzeniu

- stopnia przetworzenia.

Indeks glikemiczny umożliwia zobrazowanie procentowego wzrostu ilości glukozy we krwi w 2-3 godziny po zjedzeniu konkretnego produktu, w stosunku do wzrostu poziomu węglowodanów po konsumpcji czystej glukozy. Przeprowadzenie szeregu pomiarów poziomu glukozy we krwi na statystycznej grupie badanych osób przed i po spożyciu analizowanego produktu żywnościowego umożliwiło uporządkowanie poszczególnych produktów pod względem szybkości uwalniania cukru (glukozy).
Pierwszą grupę stanowią produkty o niskim indeksie glikemicznym, z których węglowodany wchłaniają się w sposób stopniowy i równomierny dzięki temu trzustka produkuje insulinę wolniej i w odpowiedniej do ilości spożytych węglowodanów proporcji.


Druga grupa to produkty o średnim indeksie glikemicznym, których wartość zawiera się w przedziale 55-70.

Ostatnią trzecią grupą są produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko wchłaniają się do krwioobiegu i pobudzają trzustkę do szybszego wyrzutu insuliny.



TABELA INDEKSU GLIKEMICZNEGO

Produkty o niskim IG <55

Produkty o średnim IG 55-70

Produkty o wysokim IG >70

Jaja 

0

Bataty

 50

Amarantus dmuchany

70

Majonez domowy

0

Chleb orkiszowy

 50

Bagietka

70

Owoce morza

0

Ciasto z mąki pełnoziarnistej

 50

Biały ryż

70

Ryby

0

Jabłkowy sok

 50

Biszkopt

70

Sery tłuste

0

Kiwi

 50

Brązowy cukier

70

Kwaśna śmietana

0

Makaron z pszenicy durum

 50

Bułki

70

Sos sojowy

0

Mango

 50

Chipsy

70

Oleje roślinne

0

Owoce lichee

 50

Chleb ryżowy

70

Tłuszcze zwierzęce (masło, smalec)

0

Kaki

 50

Cukier

70

Wołowina

0

Ryż basmati

 50

Daktyle suszone

70

Ocet

5

Ryż brązowy

 50

Kasza jęczmienna

70

Przyprawy

5

Ryż czerwony

 55

Kleik

70

Skorupiaki

5

Ketchup

 55

Maca z białej mąki

70

Awokado

15

Maniok

 55

Mąka kukurydziana

70

Agrest

15

Nutella

 55

Makaron z białej mąki

70

Brukselka

15

Papaja

 55

Melasa

70

Cebula

15

Sok winogronowy bez cukru

 55

Proso

Cukinia

15

Banany dojrzałe

 60

Ravioli

70

Cykoria

15

Kakao słodzone

 60

Sucharki

70

Czarna porzeczka

15

Kasza manna

 60

Ziemniaki gotowane

70

Fasola szparagowa

15

Kasztan

 60

Arbuz

75

Fasola pnąca

15

Melon

 60

Dynia

75

Grzyby

15

Miód

 60

Kabaczek

75

Imbir

15

Mleko pełnotłuste

60

Bób gotowany

80

Kalafior

15

Morele z puszki

60

Marchew gotowana

80

Kapusta

15

Owsianka

60

Puree ziemniaczane

80

Kiełki

15

Ryż długoziarnisty

60

Biała mąka

85

Kiszona kapusta

15

Ananas z puszki

65

Mleko ryżowe

85

Koper

15

Buraki gotowane

65

Pasternak

85

Migdały

15

Chleb pszenny pełnoziarnisty

65

Prażona kukurydza

85

Ogórek

15

Chleb pełnoziarnisty

65

Płatki kukurydziane

85

Oliwki

15

Chleb żytni z białej mąki

65

Ryż dmuchany

85

Orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacje, ziemne

15

Dżem z cukrem

65

Ryż paraboliczny

85

Papryczki Chili

15

Kukurydza

65

Seler korzeń gotowany

85

Papryka

15

Kuskus

65

Tapioka

85

Por

15

Mąka kasztanowa

65

Chleb z białej mąki

90

Rabarbar

15

Mars, Snikers

65

Mąka ziemniaczana

90

Rzodkiew

15

Rodzynki

65

Mąka ryżowa

95

Sałata

15

Ziemniaki w mundurkach

65

Ziemniaki pieczone

95

Seler naciowy

15

Glukoza

100

Soja

15

Skrobia modyfikowana

100

Szczaw

15

Piwo

110

Szparagi

15

Szpinak

15

Tofu

15

Acerola

20

Bakłażan

20

Czekolada gorzka >80% kakao

20

Czereśnie

20

Fruktoza

20

Kakao naturalne

20

Karczochy

20

Sok z cytryny

20

Borówki

25

Czekolada gorzka >70% kakao

25

Czerwona porzeczka

25

Fasola mung

25

Humus

25

Jeżyny

25

Mąka sojowa

25

Maliny

25

Masło migdałowe

25

Masło z orzechów laskowych

25

Pestki dyni

25

Truskawki

25

Wiśnie

25

Zielona soczewica

25

Czosnek

30

Grejpfrut

30

Gruszka

30

Mandarynki

30

Marakuja

30

Marchew surowa

30

Mleko migdałowe

30

Mleko odtłuszczone w proszku

30

Mleko sojowe

30

Morele świeże

30

Pamelo

30

Pomidory

30

Rzepa

30

Soczewica żółta

30

Twaróg odtłuszczony

30

Amarantus ziarno

35

Biała fasola

35

Brzoskwinie

35

Ciecierzyca z puszki

35

Czarna fasola

35

Drożdże

35

Figi świeże

35

Granat

35

Groszek zielony

35

Jabłka suszone

35

Jogurt odtłuszczony

35

Komosa ryżowa

35

Mąka z ciecierzycy

35

Musztarda Dijon

35

Nasiona maku, sezamu, siemienia lnianego

35

Nektarynki

35

Pigwa

35

Pomarańcze

35

Pomidory suszone

35

Przecier pomidorowy

35

Seler surowy

35

Śliwki

35

Sok pomidorowy

35

Sorbet jabłkowy

35

Słonecznik

35

Fasola z puszki

40

Figi suszone

40

Kasza gryczana

40

Laktoza

40

Makaron z mąki pełnoziarnistej ugotowany al. dente

40

Marchwiowy sok

40

Masło orzechowe bez cukru

40

Mleko kokosowe

40

Morele suszone

40

Otręby

40

Owies

40

Pumpernikiel

40

Płatki owsiane

40

Śliwki suszone

40

Ananas świeży

45

Banany niedojrzałe

45

Chleb żytni pełnoziarnisty

45

Jęczmień ziarno

45

Kasza pszenna bulgul

45

Kokos

45

Sok grejpfrutowy, pomarańczowy niesłodzony

45

Winogrona

45

Groszek zielony z puszki

45

Żurawina świeża

45