Genetyka wpływa na nasze preferencje żywieniowe

27 kwi 2017


Czy kiedyś zastanawialiście się dlaczego jedni uwielbiają określone produkty spożywcze, a inni za nimi nie przepadają? Odpowiedź tkwi w naszych genach. Różne warianty genetyczne mają wpływ na prace naszego mózgu, a tym samym wpływają na nasze preferencje żywieniowe.


Wpływ genetyki na wybory żywieniowe potwierdzają badania przeprowadzone na grupie 818 osób pochodzenia europejskiego. Pierwszy etap badań polegał na analizie interesujących badaczy wariantów genetycznych, kolejno przeprowadzono ankietę, w której osoby badane zapytano o ich preferencje żywieniowe.


Ich odkrycie było bardziej interesujące. Zauważyli, że większym spożyciem czekolady, a tym samym większym obwodem talii cechowały się osoby u których występowały warianty genetyczne związane mniejszą wrażliwością receptorów oksytocyny. Dodatkowo gen związany z otyłością miał wpływ na ilość spożywanego błonnika pokarmowego. Konsumpcja soli oraz tłuszczu również była związana z określonymi wariantami genetycznymi.


Wiedza zdobyta dzięki badaniu może utorować drogę do lepszego zrozumienia zachowań żywieniowych i ułatwić projektowanie spersonalizowanych porad żywieniowych, które będą lepiej dopasowane, a tym samym będą przynosić lepsze rezultaty.

__________________________________________________________________________________________________________________

Jak u Ciebie funkcjonują receptory oksytocyny, a tym samym czym masz tendencję do zwiększonego spożycia czekolady możesz sprawdzić w badaniu

TALENT http://vitagenum.pl/badanie/7/Talent.html
STRES http://vitagenum.pl/badanie/5/Stres.html

Więcej przeczytacie na https://medicalxpress.com/news/2017-04-genetics.ht...