. Tauryna

Tauryna

26 paź 2016

Aminokwas siarkowy, który uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych. U ludzi występuje głównie w sercu, mózgu, mięśniach, a w mniejszej ilości w wątrobie, siatkówce oka, krwi, jelicie cienkim, płucach. Produkowana jest z innych aminokwasów (metionina, cysteina). Tauryna syntetyczna jest składnikiem większości napojów energetycznych, a także odżywek dla sportowców. Pomaga transportować kreatynę (jedyny naturalny i legalny anabolik) do mięśni, a tym samym lepiej ją wykorzystać. Przyspiesza i ułatwia regenerację mięśni po dużym wysiłku fizycznym. Suplementy z dodatkiem tauryny pomagają w stosunkowo krótkim czasie zwiększyć masę mięśniową. Pokarmy bogate w taurynę to: ostrygi, mięso, ryby, serwatka, niektóre rośliny strączkowe (soczewica, groch). Tauryna występuje również w mleku matki.

Związek ten chroni organizm m.in. przed zatruciem i szkodliwym wpływem metali ciężkich, zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego, bierze udział w procesach poznawczych oraz w czasie uczenia się.