. Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe

26 paź 2016

Materiał energetyczny i zapasowy organizmu. Kwasy tłuszczowe przechowywane są w postaci związanej w tkance tłuszczowej, mają znaczną przewagę nad węglowodanami ze względu na większą wydajność energetyczną. Ponadto kwasy tłuszczowe stanowią nośnik wielu witamin w tym A, D, E i K oraz chronią je przed utlenieniem. Mogą posłużyć do wytwarzania energii potrzebnej organizmowi w wyniku procesu utleniania kwasów tłuszczowych. Poprzez odpowiednią dietę i wysiłek fizyczny można zwiększyć udział kwasów tłuszczowych w bieżącej gospodarce energetycznej organizmu.

Kwasy tłuszczowe dzielimy na nasycone i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone zawarte są głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz olejach: palmowym i kokosowym. Mają decydujący wpływ na poziom „złego” cholesterolu i rozwój miażdżycy. Poziom nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie nie powinien przekraczać 10 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe występują głównie w olejach roślinnych, rybach i owocach morza. Stanowią ważny składnik diety zapewniając zdrowy wygląd skóry, zwiększenie odporności organizmu oraz ograniczając stan zapalny.