Zagrożenia niedoborami w diecie wegetariańskiej

10 sty 2017

11 stycznia został ogłoszony dniem wegetarianizmu. Przechodząc na tej rodzaj żywienia warto wiedzieć, że rezygnacja ze spożycia mięsa nie jest jedyną zmianą w diecie jaką należy wprowadzić. Koniecznie należy zadbać o odpowiednie spożycie białka i witaminy B12 na której przyswajanie wpływ ma m.in. gen FUT2.

Nie jem mięsa jak mogę dostarczyć białko ?

Białko występuje w wielu produktach spożywczych, jednak jego ilość i skład znacząco się różni. Problemu z dostarczaniem białka w diecie nie mają wegetarianie, który spożywają jaja czy produkty mleczne. Co ciekawe białko jaja ma nawet lepszy skład niż mięso!

Produkt numer 1 diecie wegetarian powinny stanowić rośliny strączkowe, które w swoim składzie posiadają nawet do 30% białka. Jednak mimo dużej zawartości tego składnika, białko roślinne ≠ białku zwierzęcemu.

Co należy więc zrobić?

Odpowiednim rozwiązaniem jest prawidłowe łączenie produktów spożywczych np. rośliny strączkowe spożywamy razem ze zbożami. Takie połączenie powoduje, że nasz organizm otrzymuje pulę wszystkich niezbędnych aminokwasów i może sam wytworzyć pełnowartościowe białko. Idealnym daniem będzie np. czerwona soczewica w sosie pomidorowym podana z makaronem.

O ile wegetarianie starają się dbać o odpowiednie spożycie białka zapominają o witaminie B12.

Niestety w przypadku wegetarian konieczna jest suplementacja, gdyż witamina ta występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie, jajach, rybach). Spełnienie dobowego zapotrzebowania na witaminę B12 korzystając wyłącznie z produktów spożywczych jest więc niemożliwe. Skutki niedoboru mogą doprowadzić do anemii, spadku odporności oraz zaburzeń neurologicznych, gastrycznych, a także podwyższonego stężenia homocysteiny.

Poziom witaminy B12 uwarunkowany genetycznie.

Poziom witaminy B12 związany jest z markerami genetycznymi zlokalizowanymi w genie FUT2. Nieprawidłowa forma genu może wpływać na zmniejszenie wchłaniania oraz na ograniczenie jej transportu w organizmie.

Badanie Tanwar i in. 2013 dowodzi, że osoby z polimorfizmem przestrzegające diety wegetariańskiej charakteryzowały się znacznie niższym poziomem witaminy B12 niż wegetarianie bez zmiany w genie FUT2.

Warto, aby wegetarianie czyli osoby szczególnie narażone na niedobór witaminy B12 wykonały oznaczenie genu FUT2, dzięki któremu dowiedzą się czy przyswajanie tej witaminy zachodzi u nich w odpowiedni sposób. Jak wskazuje przytoczone wyżej badanie osoby z niekorzystnym wariantem genu dodatkowo charakteryzują się niższym poziomem witaminy B12. Powinny więc częściej oznaczać poziom tej witaminy w surowicy krwi oraz zadbać o odpowiednio dobraną suplementację.

Czy Twój organizm prawidłowo wykorzystuje witaminę B12 możesz sprawdzić w naszych badaniach -> http://vitagenum.pl/badania




Bibliografia: Tanwar V.S., Chand M.P., Kumar J., Garg G., Seth S. , Karthikeyan G., Sengupta S.: Common variant in FUT2 gene is associated with levels of vitamin B(12) in Indian population, Gene, 2013, 515, 1, 224-8.