Kategorie wiedzy
10 sty 2017
11 stycznia został ogłoszony dniem wegetarianizmu. Przechodząc na tej rodzaj żywienia warto wiedzieć, że rezygnacja ze spożycia mięsa nie jest jedyną zmianą w diecie jaką należy wprowadzić. Koniecznie należy zadbać o odpowiednie spożycie białka i witaminy B12 na której przyswajanie wpływ ma m.in. gen FUT2.
Białko występuje w wielu produktach spożywczych, jednak jego ilość i skład znacząco się różni. Problemu z dostarczaniem białka w diecie nie mają wegetarianie, który spożywają jaja czy produkty mleczne. Co ciekawe białko jaja ma nawet lepszy skład niż mięso!
Produkt numer 1 diecie wegetarian powinny stanowić rośliny strączkowe, które w swoim składzie posiadają nawet do 30% białka. Jednak mimo dużej zawartości tego składnika, białko roślinne ≠ białku zwierzęcemu.
Odpowiednim rozwiązaniem jest prawidłowe łączenie produktów spożywczych np. rośliny strączkowe spożywamy razem ze zbożami. Takie połączenie powoduje, że nasz organizm otrzymuje pulę wszystkich niezbędnych aminokwasów i może sam wytworzyć pełnowartościowe białko. Idealnym daniem będzie np. czerwona soczewica w sosie pomidorowym podana z makaronem.
Niestety w przypadku wegetarian konieczna jest suplementacja, gdyż witamina ta występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie, jajach, rybach). Spełnienie dobowego zapotrzebowania na witaminę B12 korzystając wyłącznie z produktów spożywczych jest więc niemożliwe. Skutki niedoboru mogą doprowadzić do anemii, spadku odporności oraz zaburzeń neurologicznych, gastrycznych, a także podwyższonego stężenia homocysteiny.
Poziom witaminy B12 związany jest z markerami genetycznymi zlokalizowanymi w genie FUT2. Nieprawidłowa forma genu może wpływać na zmniejszenie wchłaniania oraz na ograniczenie jej transportu w organizmie.
Badanie Tanwar i in. 2013 dowodzi, że osoby z polimorfizmem przestrzegające diety wegetariańskiej charakteryzowały się znacznie niższym poziomem witaminy B12 niż wegetarianie bez zmiany w genie FUT2.
Warto, aby wegetarianie czyli osoby szczególnie narażone na niedobór witaminy B12 wykonały oznaczenie genu FUT2, dzięki któremu dowiedzą się czy przyswajanie tej witaminy zachodzi u nich w odpowiedni sposób. Jak wskazuje przytoczone wyżej badanie osoby z niekorzystnym wariantem genu dodatkowo charakteryzują się niższym poziomem witaminy B12. Powinny więc częściej oznaczać poziom tej witaminy w surowicy krwi oraz zadbać o odpowiednio dobraną suplementację.
Czy Twój organizm prawidłowo wykorzystuje witaminę B12 możesz sprawdzić w naszych badaniach -> http://vitagenum.pl/badania
Bibliografia: Tanwar V.S., Chand M.P., Kumar J., Garg G., Seth S. , Karthikeyan G., Sengupta S.: Common variant in FUT2 gene is associated with levels of vitamin B(12) in Indian population, Gene, 2013, 515, 1, 224-8.
Copyright © 2025 VITAGENUM. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie: ULTRANO.PL