Włókna mięśniowe

26 paź 2016

Podstawowa jednostka budująca mięśnie, odpowiedzialna za siłę skurczu mięśni. Poszczególne włókna mięśniowe różnią się zarówno strukturą jak i funkcjami. Wyróżniamy:

  • włókna wolnokurczliwe (zw. włóknami czerwonymi) – przystosowane są do wykonywania wolnych skurczów ale o długim okresie trwania (a więc wytrzymałości). Pomimo niewielkich rozmiarów charakteryzują się obecnością dużych ilości mioglobiny (substancji, która zwiększa zdolność przenoszenia tlenu w tych włóknach). Mioglobina dostarcza tlen do mitochondrium („elektrowni komórki mięśniowej”), dzięki czemu generowana jest energia do skurczu mięśnia. Ponadto nadaje włóknom mięśniowym ciemnoczerwony wygląd. Oznacza to, że osoby o przewadze tego typu włókien będą miały predyspozycje do osiągania lepszych wyników w sportach wytrzymałościowych typu kolarstwo,biegi na długich i średnich dystansach.
  • włókna szybkokurczliwe (zw. włóknami białymi) – są większe w stosunku do włókien czerwonych, kurczą się gwałtownie i mocno, ale również męczą się szybciej niż włókna wolnokurczliwe. Większa podatność na zmęczenie wynika z mniejszych dostaw tlenu, gdyż ten typ włókien posiada mniejsze ilości mioglobiny jak również mitochondriów („elektrowni komórek”). Osoby o przewadze tego typu włókien są predysponowane do sportów siłowo-wytrzymałościowych typu sprint czy podnoszenie ciężarów.