Wiedza1



Laktoza jest głównym składnikiem mleka, znajdziecie ją m.in. w jogurtach, maślance, kefirze oraz serach i lodach. Aby mogła zostać przyswojona przez nasz organizm musi zostać poddana rozkładowi w procesie trawienia. Głównym enzymem odpowiadającym za ten proces jest enzym laktaza, który ...

Czytaj więcej

O kwasie foliowym (witaminie B9) mówi się najczęściej w kontekście diety kobiet spodziewających się dziecka. Faktem jest natomiast, że ma on duże znaczenie dla organizmu każdego dorosłego człowieka. Witamina B9 należy do witamin egzogennych, co oznacza że ludzki organizm nie jest w sta...

Czytaj więcej

Odporność jest zdolnością ludzkiego organizmu do przeciwstawiania się patogenom m.in. bakteriom i wirusom. Patogeny są w stanie wywoływać w organizmie choroby, które czasowo lub w skrajnych przypadkach na stałe mogą upośledzać funkcjonowanie człowieka i wpływać na ogólny stan zdrowi...

Czytaj więcej

Kofeina powoduje wzrost ciśnienia, rozszerzenie oskrzeli, lekką euforię, a także wyostrzenie czujności i poprawienie funkcji poznawczych. Wrażliwość naszego organizmu na kofeinę oraz stopień pobudzenia zależy od częstości jej spożywania. Zwiększona dawka kofeiny podana osobom, które...

Czytaj więcej

W każdym organizmie zachodzą liczne procesy, w wyniku których powstają tak zwane wolne rodniki. Cząsteczki te w nadmiarze powodują uszkodzenia ważnych składników żywych komórek, takich jak białka i DNA. Wolne rodniki mogą również przenikać do organizmu ze środowiska. Organizm człow...

Czytaj więcej

Wyświetlone 6-10 z 14 rekordów.