Wiedza1



Flora bakteryjna jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bakterie pomagają nam w trawieniu i wchłanianiu pokarmu, syntezują wiele ważnych witamin, ale mogą też działać na naszą szkodę. Smukła sylwetka i dobre samopoczucie może w pewnym stopniu zale...

Czytaj więcej

Węglowodany, które spożywamy wraz z pokarmem, są wchłaniane do krwioobiegu z różną szybkością. Tempo w jakim są one przyswajane przez nasz organizm zależy od wielu czynników między innymi od: - ich budowy - obecności białek, tłuszczy oraz błonnika w jedzeniu - stopnia przetwor...

Czytaj więcej

Zastosowanie Dieta DASH jest planem żywieniowym, który znajduje zastosowanie w przypadku obniżenia nadciśnienia tętniczego oraz zmniejszenia ryzyka jego wystąpienia. Dieta oparta jest o badania naukowe zlecone przez Narodowy Instytut Zdrowia Stanów Zjednoczonych (ang. US National Institut...

Czytaj więcej

Z przeprowadzonych na 35 kobietach badań wynika, że dieta śródziemnomorska o niskim indeksie glikemicznym zwiększa poziom karotenoidów tj. β-karoten i luteina w osoczu krwi i zmniejsza utlenianie LDL oraz likopenu u kobiet z zespołem metabolicznym. W badaniu wzięło udział trzydzieś...

Czytaj więcej

Masz ochotę na przekąskę? Ciężko Ci się powstrzymać od kolejnego chipsa, czy też kawałka czekolady?  Naukowcy poszukują odpowiedzi na pytanie dlaczego podjadamy i przejadamy się. Według najnowszych badań wszystko zaczyna się już w latach młodości.  Dzień bez smakoł...

Czytaj więcej

Wyświetlone 11-15 z 18 rekordów.