Wiedza



Warzywo to kryje w sobie szereg składników prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, karotenoidów, flawonoidów i kwasów fenolowych. Buraki stanowią źródło cennych betain, które odpowiadają za czerwono- fioletowy kolor tego warzywa. Barwnik ten wykazuje silne właś...

Czytaj więcej

Jak donoszą naukowy z Dartmund dzieci z niekorzystnym wariantem genu FTO związanego z podwyższonym ryzykiem rozwoju otyłości są bardziej podatne na reklamy żywności typu fast-food. Badanie tłumaczy, że u takich dzieci ośrodek nagrody, który znajduje się w naszym mózgu jest bardziej akt...

Czytaj więcej

Beta-karoten odgrywa znaczącą rolę w dostarczaniu witaminy A. Coraz częściej zwraca się uwagę na pojawiające się zaburzenia prowadzące do obniżonej konwersji beta-karotenu w organizmie.Parę słów o witaminie A Witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hor...

Czytaj więcej

11 stycznia został ogłoszony dniem wegetarianizmu. Przechodząc na tej rodzaj żywienia warto wiedzieć, że rezygnacja ze spożycia mięsa nie jest jedyną zmianą w diecie jaką należy wprowadzić. Koniecznie należy zadbać o odpowiednie spożycie białka i witaminy B12 na której przyswajanie...

Czytaj więcej

Opublikowano wyniki najdłużej trwającego, bo aż 10 lat, badania dotyczącego otyłości. W badaniu wzięło udział 2886 osób z otyłością. Wynik tego eksperymentu jest jednoznaczny, ale jednocześnie niezaskakujący. Trwała utrata masy ciała jest wynikiem odpowiednio ukształtowanych nawyk...

Czytaj więcej

Wyświetlone 6-10 z 16 rekordów.