Wiedza



Warzywo to kryje w sobie szereg składników prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, karotenoidów, flawonoidów i kwasów fenolowych. Buraki stanowią źródło cennych betain, które odpowiadają za czerwono- fioletowy kolor tego warzywa. Barwnik ten wykazuje silne właś...

Czytaj więcej

11 stycznia został ogłoszony dniem wegetarianizmu. Przechodząc na tej rodzaj żywienia warto wiedzieć, że rezygnacja ze spożycia mięsa nie jest jedyną zmianą w diecie jaką należy wprowadzić. Koniecznie należy zadbać o odpowiednie spożycie białka i witaminy B12 na której przyswajanie...

Czytaj więcej

Węglowodany, które spożywamy wraz z pokarmem, są wchłaniane do krwioobiegu z różną szybkością. Tempo w jakim są one przyswajane przez nasz organizm zależy od wielu czynników między innymi od: - ich budowy - obecności białek, tłuszczy oraz błonnika w jedzeniu - stopnia przetwor...

Czytaj więcej

Zastosowanie Dieta DASH jest planem żywieniowym, który znajduje zastosowanie w przypadku obniżenia nadciśnienia tętniczego oraz zmniejszenia ryzyka jego wystąpienia. Dieta oparta jest o badania naukowe zlecone przez Narodowy Instytut Zdrowia Stanów Zjednoczonych (ang. US National Institut...

Czytaj więcej

Opublikowano wyniki najdłużej trwającego, bo aż 10 lat, badania dotyczącego otyłości. W badaniu wzięło udział 2886 osób z otyłością. Wynik tego eksperymentu jest jednoznaczny, ale jednocześnie niezaskakujący. Trwała utrata masy ciała jest wynikiem odpowiednio ukształtowanych nawyk...

Czytaj więcej

Wyświetlone 6-10 z 17 rekordów.