Wiedza



Czy kiedyś zastanawialiście się dlaczego jedni uwielbiają określone produkty spożywcze, a inni za nimi nie przepadają? Odpowiedź tkwi w naszych genach. Różne warianty genetyczne mają wpływ na prace naszego mózgu, a tym samym wpływają na nasze preferencje żywieniowe.Wpływ genetyki na...

Czytaj więcej

Warzywo to kryje w sobie szereg składników prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, karotenoidów, flawonoidów i kwasów fenolowych. Buraki stanowią źródło cennych betain, które odpowiadają za czerwono- fioletowy kolor tego warzywa. Barwnik ten wykazuje silne właś...

Czytaj więcej

Jak donoszą naukowy z Dartmund dzieci z niekorzystnym wariantem genu FTO związanego z podwyższonym ryzykiem rozwoju otyłości są bardziej podatne na reklamy żywności typu fast-food. Badanie tłumaczy, że u takich dzieci ośrodek nagrody, który znajduje się w naszym mózgu jest bardziej akt...

Czytaj więcej

Beta-karoten odgrywa znaczącą rolę w dostarczaniu witaminy A. Coraz częściej zwraca się uwagę na pojawiające się zaburzenia prowadzące do obniżonej konwersji beta-karotenu w organizmie.Parę słów o witaminie A Witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hor...

Czytaj więcej

11 stycznia został ogłoszony dniem wegetarianizmu. Przechodząc na tej rodzaj żywienia warto wiedzieć, że rezygnacja ze spożycia mięsa nie jest jedyną zmianą w diecie jaką należy wprowadzić. Koniecznie należy zadbać o odpowiednie spożycie białka i witaminy B12 na której przyswajanie...

Czytaj więcej

Wyświetlone 1-5 z 14 rekordów.