Wiedza



Zespół czynników zawiązany z upośledzeniem gospodarki tłuszczy i cukrów w organizmie, mogący prowadzić do rozwoju miażdżycy, cukrzycy i otyłości. Zespół metaboliczny wiąże się najczęściej z podniesionym poziomem cholesterolu, trójglicerydów i glukozy we krwi, a także podwyższ...

Czytaj więcej

Podstawowa jednostka budująca mięśnie, odpowiedzialna za siłę skurczu mięśni. Poszczególne włókna mięśniowe różnią się zarówno strukturą jak i funkcjami. Wyróżniamy:włókna wolnokurczliwe (zw. włóknami czerwonymi) – przystosowane są do wykonywania wolnych skurczów ale o d...

Czytaj więcej

Substancje, niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż organizm, poza pewnymi wyjątkami, nie jest w stanie sam ich wytwarzać. Wyjątkiem jest witamina D, produkowana pod wpływem promieniowania UV. Ze względu na rozpuszczalność witami...

Czytaj więcej

Jest to forma w jakiej występują tłuszcze w organizmie ludzkim. Określenie to oznacza związane kwasy tłuszczowe, które są materiałem zapasowym i energetycznym organizmu....

Czytaj więcej

Aminokwas siarkowy, który uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych. U ludzi występuje głównie w sercu, mózgu, mięśniach, a w mniejszej ilości w wątrobie, siatkówce oka, krwi, jelicie cienkim, płucach. Produkowana jest z innych aminokwasów (metionina, cysteina). Tauryna syntetyczna j...

Czytaj więcej

Wyświetlone 31-35 z 146 rekordów.