Wiedza



Z przeprowadzonych na 35 kobietach badań wynika, że dieta śródziemnomorska o niskim indeksie glikemicznym zwiększa poziom karotenoidów tj. β-karoten i luteina w osoczu krwi i zmniejsza utlenianie LDL oraz likopenu u kobiet z zespołem metabolicznym. W badaniu wzięło udział trzydzieś...

Czytaj więcej

Od dawna wiadomo, że smażenie potraw nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Najnowsze badania donoszą o znacznie większym negatynym wpływie potraw smażonych na wagę osób z predyspozycjami genetycznymi do otyłości. Dlatego osoby otyłe oraz z predyspozycją do otyłości...

Czytaj więcej

Codziennie słodki napój do posiłku? Nie wróży to dobrze dla Twojej diety. Słodzone napoje mogą zaburzać bilans energetyczny diety. Regularne spożywanie tego typu napojów może znacznie zwiększyć ryzyko otyłości i powodować trudności w odchudzaniu. Coraz częstszym widokiem przy...

Czytaj więcej

Masz ochotę na przekąskę? Ciężko Ci się powstrzymać od kolejnego chipsa, czy też kawałka czekolady?  Naukowcy poszukują odpowiedzi na pytanie dlaczego podjadamy i przejadamy się. Według najnowszych badań wszystko zaczyna się już w latach młodości.  Dzień bez smakoł...

Czytaj więcej

Kawka do posiłku pomoże zrealizować plany o smukłej sylwetce? Kofeina poza działaniem pobudzającym ma wiele właściwości sprzyjających odchudzaniu. Kofeina pomaga w kontrolowaniu masy poprzez wpływ na apetyt, metabolizm oraz spalanie tłuszczu. Kofeina zabija apetyt Spożywa...

Czytaj więcej

Wyświetlone 26-30 z 153 rekordów.