Wiedza1



Warzywo to kryje w sobie szereg składników prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, karotenoidów, flawonoidów i kwasów fenolowych. Buraki stanowią źródło cennych betain, które odpowiadają za czerwono- fioletowy kolor tego warzywa. Barwnik ten wykazuje silne właś...

Czytaj więcej

Niewyspanie może mieć wiele konsekwencji i nie chodzi tu tylko o podkrążone oczy czy permanentne ziewanie, lecz również o zaburzenia nastroju, takie jak depresja. Dotychczas naukowcy nie byli w stanie zidentyfikować mechanizmu, który mógłby wyjaśnić, w jaki sposób zmiany w rytmie dobow...

Czytaj więcej

11 stycznia został ogłoszony dniem wegetarianizmu. Przechodząc na tej rodzaj żywienia warto wiedzieć, że rezygnacja ze spożycia mięsa nie jest jedyną zmianą w diecie jaką należy wprowadzić. Koniecznie należy zadbać o odpowiednie spożycie białka i witaminy B12 na której przyswajanie...

Czytaj więcej

Węglowodany, które spożywamy wraz z pokarmem, są wchłaniane do krwioobiegu z różną szybkością. Tempo w jakim są one przyswajane przez nasz organizm zależy od wielu czynników między innymi od: - ich budowy - obecności białek, tłuszczy oraz błonnika w jedzeniu - stopnia przetwor...

Czytaj więcej

Zastosowanie Dieta DASH jest planem żywieniowym, który znajduje zastosowanie w przypadku obniżenia nadciśnienia tętniczego oraz zmniejszenia ryzyka jego wystąpienia. Dieta oparta jest o badania naukowe zlecone przez Narodowy Instytut Zdrowia Stanów Zjednoczonych (ang. US National Institut...

Czytaj więcej

Wyświetlone 21-25 z 154 rekordów.