Wiedza1



Pomarańczowożółty barwnik występujący w roślinach; związek zaliczany do grupy tzw. karotenoidów, czyli substancji występujących głównie w owocach i warzywach. Jest prowitaminą tzn. organizm wytwarza z niego witaminę A. Beta-karoten wzmacnia system odpornościowy (uczestniczy w ochroni...

Czytaj więcej

Związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek, spowodowanych działaniem wolnych rodników, chronią przed przedwczesnym starzeniem czy rozwojem chorób. Są swego rodzaju pogotowiem ratunkowym. Neutralizują (unieszkodliwiają) wolne rodniki poprzez przyłączenie do nich brakującego elektro...

Czytaj więcej

Choroba związana ze spadkiem stężenia hemoglobiny, krwinek czerwonych (erytrocytów) poniżej wartości prawidłowych. Objawy anemii są dość wyraźne, a jednak łatwo je zlekceważyć, bo przypominają stan przemęczenia towarzyszący niewyspaniu, przepracowaniu i życiu w ciągłym stresie. N...

Czytaj więcej

To procesy budowy z prostych składników odżywczych nowych, bardziej złożonych związków. Związki te następnie są zużywane do budowy lub odbudowy komórek, hormonów, enzymów, ciał odpornościowych, płynów ustrojowych i innych. Procesy te wymagają zwykle dostarczania energii (ATP). Na ...

Czytaj więcej

Aminokwasy to „cegiełki” z których zbudowane są m.in. białka, wchodzące w skład naszego organizmu jak również te, które przyjmujemy wraz z pożywieniem. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w organizmie człowieka, tzw. aminokwasy endogenne, podczas gdy inne, nie wytwarzane w organizmie ...

Czytaj więcej

Wyświetlone 101-105 z 154 rekordów.