Cenne właściwości owoców jagodowych

6 lip 2017

Sezon na owoce jagodowe trwa, spożywamy je teraz w coraz większej ilości, ale czy wiesz jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Do owoców jagodowych zaliczamy m. in. truskawki, maliny, borówki, jeżyny i żurawinę. Spożywanie owoców jagodowych korzystnie wpływa na nasz organizm. Badania wykazały, że zawarte w owocach związki bioaktywne mają silne działanie antyoksydacyjne, co może pomóc w zapobieganiu chorób zapalnych oraz chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo związki te mają działanie ochronne, które ma na celu obniżenie ryzyka występowania wielu chorób nowotworowych.


Owoce jagodowe są bogatym źródłem witaminy C, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dodatkowo charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym oraz zawierają małą ilość kalorii (ok. 50 kcal w 100g). Zawartość antyoksydantów i innych składników w owocach jest największa gdy są świeże. Pod wpływem przechowywania lub przetwarzania ta ilość znacznie maleje. W związku z tym ważne jest spożywanie owoców w sezonie gdy mamy dostęp do świeżych i dojrzałych produktów.


My szczególnie owoce jagodowe polecamy osobom z polimorfizmem genu SOD2, u których organizm słabiej radzi sobie z obroną przed wolnymi rodnikami. Polimorfizm w tym genie może upośledzać funkcje obrone organizmu, wtedy bardzo ważna powinna stać się dla nas tzw. druga linia obrony czyli dieta boga w przeciwutleniacze.


Więcej informacji znajdziecie w artkule: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...