Wiedza1



Aminokwasy to „cegiełki” z których zbudowane są m.in. białka, wchodzące w skład naszego organizmu jak również te, które przyjmujemy wraz z pożywieniem. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w organizmie człowieka, tzw. aminokwasy endogenne, podczas gdy inne, nie wytwarzane w organizmie ...

Czytaj więcej

Jest to proces wiązania atomów, cząsteczek lub jonów na powierzchni jakiejś struktury lub substancji. Proces adsorpcji pozwala na lokalne zmiany stężenia wymuszając obieg substancji np. jonów w organizmie....

Czytaj więcej

Enzym biorący udział w procesie przekształcania fruktozy umożliwiający dalsze przemiany tego cukru w organizmie ludzkim. Obniżenie aktywności tego enzymu lub jego brak może wywołać nietolerancję fruktozy określaną mianem dziedzicznej. Wiążę się to z niemożnością przekształcenia ...

Czytaj więcej

Alergia pokarmowa to alergiczna nadwrażliwość pokarmowa, której podłożem jest nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego (odpornościowego) na spożyty pokarm w ilości tolerowanej przez osoby zdrowe.Alergie pokarmowe dzieli się na IgE-zależne (natychmiastowe), które zwykle występują...

Czytaj więcej

Białko będące składnikiem mięśni szkieletowych. Alfa-aktynina związana jest z zdolnością włókien mięśniowych do szybkiego kurczenia się. Większy udział tego białka w mięśniu zwiększa siłę i dynamikę skurczu, ale zmniejsza wytrzymałość na długotrwały wysiłek. Struktura po...

Czytaj więcej

Wyświetlone 1-5 z 81 rekordów.